A húsvéti pászka

Az utóbbi hónapokban teljesen maga alá temetett a munka, és ha esetleg főzni maradt is időm, fényképezni és írni róla tutira nem. Remélem, hogy a húsvéti pászka jó visszatérés lesz🙂

Ha húsvét, akkor pászka. Nem, nem az élesztő nélküli pászkakenyérről beszélek, hanem a görög katolikus szokás szerint készült húsvéti pászkáról. A húsvét nálunk egészen különleges ünnep és a központi elem a pászka.

Húsvét vasárnap elmaradhatatlan program nálunk a pászkaszentelés. Ilyenkor a város nagy része telepakolja a kosarát pászkával,  sonkával, tojással, sárgatúróval (erről bővebben a következő posztban), tetszés szerinti ehető dolgokkal, ami még fér a kosárba, meg visz bort is butellában, és családostól elmegy a 9 órási húsvéti nagymisére. A hallgatóság jó része nem fér a templomba, úgyhogy a templomkertben gyülekezik, ahol a mise végén megszentelik a felsorakoztatott pászkákat. Majd mindenki irány haza és jöhet a reggeli (ekkor járunk úgy fél 12 körül). A poszt írása közben realizáltam, hogy bár minden húsvétot az imént leírtaknak megfelelően töltöttem, mégsincs egy darab képem sem. Szerencsére találtam párat a neten (innen).

A húsvéti pászka tulajdonképpen egy díszes kalács, ahol minden apró részlet szimbolizál valamit. Az idén én is részt vállaltam a sütésből, a jól megszokott mama-én párosítással készült a nagy mű, de ez alkalommal anyukám is asszisztált, az öcsém meg fotózott. A képes dokumentációért ezúton is köszi Á.🙂

Holnap, a pászkaszentelés utána az íze is kiderül, addig viszont leírom gyorsan a receptjét. Az illata alapján eszméletlen jó kell, hogy legyen és egyébként is az minden évben.

Hozzávalók:

0,5 kg finomliszt

0,5 kg rétesliszt

2 db tojássárgája

6 dl tej

7,5 evőkanál cukor

1 teáskanál só

10 dkg vaj

5 dkg élesztő

1 citrom reszelt héja

mazsola ízlés szerint

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt és 1 evőkanál cukrot feloldottuk 1 dl tejben és hagytuk felfutni. A maradék tejet is langyosra melegítettük és feloldottuk benne a többi cukrot és a teáskanálnyi sót. A lisztet egy nagy keverőtálba öntöttük, hozzáadtuk a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a cukros langyos tej kb. 2/3-át. A tésztát a szokásos módon dagasztottam, erős kézzel, hosszú ideig, folyamatosan mozgásban tartva a masszát, “míg nem csepegett már az eresz is”. Közben mama adagolta hozzá szép folyamatosan a maradék 1/3 résznyi tejet, illetve a vajat (a hagyományos kalácshoz képest itt az is különbség, hogy a vajat folyamatosan dolgozzuk bele a tésztába dagasztás közben).

Szép, levegős.

Amikor kellőképpen kidolgoztuk a tésztát, picit megliszteztük a tetejét és egy konyharuhával letakarva, meleg helyen hagytuk több mint duplájára kelni.

Ilyen lett.

A pászka eddig teljesen hasonló egy sima kalácshoz, pászkává csak a fonás-alakítás során válik.

Vettünk egy kerek, cakkos szélű kalácsformát, kivajaztuk, és a közepére tettünk egy cipó nagyságú tésztát (ez jelképezi Krisztus testét), és szórtunk rá pár szem mazsolát. Nyújtótáblán egy kis darab tésztából 2-3 cm átmérőjű, kb. 10 cm hosszúságú henger alakú csíkot sodortunk, két ilyen csíkot összefontunk és a cipó tetejére tettük (ez jelképezi a töviskoszorút). A fényképészünk valahogy elsiklott ezen fázis felett🙂

A tészta kb. felét 25×75 cm hosszúra nyújtottuk és 8 részre vágtuk.

Minden darab tetejére tettünk pár szem mazsolát, majd egyesével megcsavarintottunk minden darabot. Majd két-két darabból kétágú fonatot készítettünk. Így két darab kétágú fonatot kaptunk, amit szintén összefontunk, így négyágú fonat lett belőle. Ezt a négyágú fonatot ráfektettük a tésztacipóra a tepsiben.

Fázisfotók, az érthetőség kedvéért.

Ezután készítettünk még egy négyágú fonatot, az előzőekhez hasonló módon és keresztalakban ráfektettük az előző első négyágú fonatra (ez jelképezi a keresztfát).

Aztán sodortunk még két darab vastagabb henger alakú csíkot, amit szintén összefontunk és leszegtük vele a tésztát (ez az ostort jelképezi).

Végül a tésztából egy keveset keményre gyúrtunk, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtottuk. 5 darab 4×20 cm-es csíkot vágtunk belőle, majd minden darabot 2-3 cm mélyen bevagdaltunk, feltekertünk, hogy rózsaforma-szerűséget kapjunk, és elhelyeztük a két négyágú fonat végeiben és a pászka közepén,  valahogy így: (ez jelképezi Krisztus öt sebét)

Van még valami olyan “szabály”, hogy a középső rózsa egyik szirmát hosszúra kell hagyni, ami majd a lándzsát jelképezi. Hát töredelmesen bevallom, hogy ezt a részt elhagytuk.

Az imígyen mintegy 2,5 óra alatt elkészült művet újra kelesztettük, majd megkentük tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt szép pirosra sütöttük.

Előrebocsátom, hogy bár elkészíteni sem egy pillanat műve, az igazi para a sütése. Mivel elég magas a pászka már úgy önmagában is, a teteje ugyan hamar megpirul, a közepe viszont még sokáig nyers, így félsülésben érdemes sütőpapírt tenni a tetejére a megégés elkerülése végett.

A mienk is egy hangyányit túlpirult, de ez van, ahhoz képest, hogy ez életem első pászkája, szerintem egész jó lett (na jó, nem egyedül készítettem, de akkor is). Ezt visszük holnap reggel szenteltetni is🙂

Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!🙂 Holnap jön a sárgatúró recept.


4 responses to “A húsvéti pászka

  • toth julianna

    koszonom szepen ezt a csodalatos receptet es elkeszitesi format aferjem gorogkatolikus en romai vagyok kb.20eve keszitem en is a paszkat aferjemnek de mostmar tobbet tudok eddig nem tudtam hogy mi ajelentosege afonatoknak stb.

  • Andrea

    Tavaly nagyon jól sikerült. Idén is megcsinálom! Sárgatúró receptet nem találom…

  • Zsó

    szia, éppen holnap akarunk pászkát készíteni (hajdúdorogi vagyok, most nem tudunk hazautazni Budapestről). A leírás nálunk is meg van videóval, képekkel, de a pontos receptet nem kértem el az otthoniaktól.
    Köszi, hogy felraktad, használni fogom, szívmelengető nekem🙂

A hozzászólás ingyenes :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: