Rumour has it… Chicken Tikka Masala

Elég rég posztoltam már valami rendes komplett fogást (posztoltam már olyat egyáltalán? hm…), szóval íme:

Tegnap este az angolok nemzeti ételét főztem vacsorára. Tényleg több helyről hallottam már félig viccesen, hogy ez a Regular Ordinary Swedish English Meal. Attól félek, ezt nem értékelhetjük az angol konyhaművészet őszinte méltatásaként.

Én ettől a véleménytől élesen elhatárolódom, Nigella, Gordon, Heston Blumenthal, Jamie és a River Cottage-es fickó miatt, akinek nem tudom a nevét. Utóbbinak utánanéztem: becsületes neve Hugh Fearnley-Whittingstall (nem csoda, hogy nem a nevéről, hanem a műsora címéről ismerem), az Eton College-ben tanult, majd az Oxfordon hallgatott filozófiát és pszichológiát (wtf???).

Azt hiszem, most épp önellentmondásba keveredek, de a Chicken Tikka Massala-t egy Jamie Oliver recept alapján sikerült kreálnom (ez volt az, kicsit alakítottam rajta).

Angol séfek ide, indiai fogások oda, ez akkor is egy elsőrendű étel.

Az eredete elég vitatott, mondhatni a legendák homályába vész. A Tikka mint olyan, önmagában darabot vagy kis falatot jelent hindi nyelven. Az autentikus Chicken Tikka Masala joghurtban és fűszerekben pácolt darabolt csirkehús, amit faszénen grilleznek, hogy kellemes füstös ízt kapjon.

Az anekdota szerint valamikor a 60-as években egy vendég betért Angliában egy indiai étterembe, ahol nehezményezte, hogy az elé rakott hús száraz, és fűszeres mártást követelt hozzá. A szakács tajtékzott a dühtől és jobb ötlet híján improvizált: paradicsomleves, joghurt és fűszerek keverékéből készített szószt, ami igencsak ínyére volt a követelőző vendégnek. És ezzel megszületett a Chicken Tikka Masala ma ismert változata.

 

4 személyre:

fél kiló csirkemell kb. 2×2 cm-es darabokra vágva

A páchoz:

fél friss chilipaprika

2 gerezd fokhagyma

1,5 cm-nyi friss gyömbér

2 evőkanál napraforgóolaj

2 evőkanál garam masala

1 kávéskanál őrölt édes pirospaprika

1 evőkanál paradicsompüré

friss koriander szára (a levelekre is szükség lesz később)

A szószhoz:

1 nagy fej vöröshagyma

1 érett piros kaliforniai paprika

egy csipet őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál kurkuma

1 evőkanál garam masala

3 dl paradicsompüré

1 kis doboz natúr joghurt (175g)

1 dl habtejszín

1 marék friss korianderlevél

1 csokor újhagyma

 

A páchoz péppé turmixoltam a chili-t, a fokhagymát, a gyömbért és a napraforgóolajat. Majd hozzáadtam a masala port, az őrölt paprikát, a paradicsompürét és a korianderszárat. Ezt is összeturmixoltam. Az elkészült pácba beleforgattam a csirkemelldarabokat, letakartam és egy éjszakára hűtőbe tettem.

A szószhoz egy nagy serpenyőben kevés olajon megfonnyasztottam a vöröshagymát és a paprikát, megszórtam az őrölt fahéjjal, korianderrel, a kurkumával és garam masalával. Ezután belekevertem a paradicsompürét és a joghurtot is, és néha megkeverve lassú tűzön kb. 15 percig főztem.

Közben a pácolt húst egy másik serpenyőben kevés olajon épp csak megpirítottam, majd a szószhoz kevertem, és addig főztem, míg a hús teljesen készen lett.

A tűzről lehúzva belekevertem a tejszínt és a tetejére szórtam a korianderlevelet.

A hajszálvékony karikákra vágott újhagyma tovább emeli az amúgy sem alacsony élvezeti faktort.

Párolt rizs is jár hozzá.


A hozzászólás ingyenes :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: