Slambuc, öhön, vagy amit akartok!

A hortobágyi régiót valamennyire ismerőknek biztosan nem újdonság ez az étel, a tájegységet nem ismerőknek pedig szinte biztos, hogy az. Kinézetre talán hasonlíthat a krumplistésztára, de nem, Ez Nem Az, Ez Slambuc, ami névváltozatait tekintve talán lemarad a lepcsánkától, tócsnitól, berétől, krumplilángostól… szóval attól, de így is szép számú utónévgyűjteménnyel büszkélkedhet.

A slambucról egy dolgot nagyon fontos tudni: szigorúan csak kinn, bográcsban, fával alátüzelve lehet készíteni. A benti, gáztűzhelyen készült változatnak szerintem semmi köze a slambuchoz, mert hiányzik belőle az az íz, amit csak bográcsban való főzéssel érhet el az ember, és nem mellesleg az a kevéske kis pernye, amit főzés közben belefúj a szél (de tényleg!). Következésképpen a kinn főtt, de PB gázpalackkal alátüzelt slambucnak nevezett valami sem slambuc. Kész. A szemantikai vizsgálatnak itt vége, jöjjön a R.E.C.E.P.T.

 

Hozzávalók egy nagyobbacska bográcshoz, amiből 6-7 ember jóllakik:

2 nagyobb fej hagyma

15 dkg házi füstölt szalonna

2 paprika

3 paradicsom

1,5 kg burgonya

30 dkg lebbencstészta

édes őrölt pirospaprika

bors

víz

 

  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, majd kiszedjük, nehogy megégjen. Tegyük félre, a végén visszakerül még a bográcsba. Feltéve, hogy marad belőle. (just for the record: nálunk általában lassan, de biztosan elfogy, mire elkészül a slambuc).
  2. A szalonnából kisült zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd a felszeletelt paprikát és paradicsomot is hozzákeverjük, és egy lecsós alapot készítünk.
  3. A meghámozott és karikára vágott burgonyát hozzáadjuk a lecsós alaphoz és alaposan megdinszteljük, míg a burgonya kicsit meg nem puhul.
  4. Megszórjuk pirospaprikával és folyamatosan kevergetve még egy percet adunk neki.
  5. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a burgonyát.
  6. Sóval, borssal ízesítjük. Nem baj, ha egy kicsit több só sikerül bele, mert a tészta még vesz fel a sósságából.
  7. Ha a burgonya már majdnem teljesen megfőtt, óvatosan a tetejére szórjuk a lebbencstésztát. A 30 dkg nem pontos mennyiség, csak körülbelüli. Leginkább úgy tudnám meghatározni, hogy annyi tésztát adjunk hozzá, amennyit a lé még éppen fel tud venni.
  8. Innentől kezdve, amíg a tészta meg nem főtt a slambucot kavargatni tilos, mert a tészta könnyen hozzáragad a bogrács oldalához/aljához, stb.
  9. Ha megfőtt a tészta, hozzáadjuk a sült szalonnát, jól összekeverjük az egészet és elkészültnek nyilvánítjuk a slambucot.

Itt következik egy alternatív befejezés, melynek elhagyása némiképp könnyebb ételt eredményez, de mégis ez az eredeti, legalábbis így mesélte annak idején dédnagymamám:

  1. A slambucot 32-szer kell megforgatni, mégpedig úgy, hogy megfogjuk a bogrács fülét az egyik kezünkkel az egyik végénél, a másik kezünkkel a füle közepénél és a palacsintaforgatáshoz hasonló mozdulatokkal ügyeskedünk azon cél elérése érdekében, hogy a jelenleg a bogrács alján tartózkodó tészta és krumplidarabkák a sokaság tetejére kerüljenek, a felszínen lévők pedig a bogrács aljára, és ezt megismételjük még 31-szer. A palacsintaforgatásnál ez a művelet csak annyival nehezebb, hogy a slambuc bruttó súlya 3-4kg között mozog.
  2. A végére a bográcsban lévő mennyiség kb. harmadára esik vissza. Ez veszélyes, mert tulajdonképpen pár falattal is jól lehet lakni, de egyértelmű, hogy nem ennyit eszik belőle az ember…

7 responses to “Slambuc, öhön, vagy amit akartok!

  • Gabor Barla-Szabo

    Most megyek es fozok egyet a kertben. Pont igy szokott kinezni, kicsit jobban piritva gömb forma a vegen. Legjobb ha egy labdaba összegörgetjuk es ugy piritjuk meg.

    • Mákvirág

      Hát ahol tombol a nyár…🙂
      Egyébként én is nagyon szeretem jól összepirítva. Eszik belőle az ember egy kis tányérral és egy óra múlva mozdulni sem bír.

  • keno

    A hortobágyi slambucnak csak öt összetevője van:
    szalonna, krumpli, víz, lebbencstészta, só!

  • mitukol

    Sokan úgy gondolják, hogy értenek hozzá pedig nem. Mákvirággal egyet értek kell hozzá a piros paprika, abban viszont nem, hogy paprika meg paradicsom. A hortobágyi pásztorok, hol termeltek volna a TESZKO meg akkor még igen messze volt.

  • Imre

    A lényeg a tészta, a krumpli és a szalonna aránya. Ha sok a szalonna “kenyérrel kell megenni”, ha sok a krumli “krumplistészta” lesz és leragad, nem forog,Legjobb mangalica fehér-sós szalonnával. A 33 forgatás igaz, de az is , hogy egyszer már 28- nál kitálaltam!

  • Jani

    A füstölt szalonna lényeges az íze miatt. Tapasztalatom az, hogy feltétlen, csak zsírral legyen készítve, mert úgy nem ragad, Olajjal nem jó mert nagyon ragad és nem pirul úgy mint zsírral. A forgatást nem számolom,akkor jó ha pirult és pörög a bográcsban.

A hozzászólás ingyenes :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: