A tökéletes kenyér titkairól

“How can a nation be called great if its bread tastes like kleenex?”

Julia Childnak evésügyben mindig igaza van, így tehát elemi fontosságúnak éreztem, hogy készítsek egy jó kenyeret, legalább egyszer. A vége az lett, hogy azóta már többet is sütöttem. Eredmény: mindig eszméletlenül finom. Merészen állítom, hogy nem kell hozzá kenyérsütő gép (istenments!), se kenyérsütő forma, csak egy tepsi. Annak is elég csak a hátulja.

Az inspiráció apukámtól fakad, aki egyszercsak úgy döntött, hogy kenyeret fog sütni. Miután ez az elhatározás anyukám tudomására jutott, a következő, nem teljesen átgondolt mondat csúszott ki a száján:

 „Ha te kenyeret sütsz, én meg a római pápa vagyok.”

Kérem, döntse el, hogy az alábbi állítások közül melyik a helyes:

a.)    a mondat mindkét fele igaz

b.)    a mondat első fele hamis, a második igaz

c.)     a mondat első fele igaz, a második hamis

d.)    a mondat mindkét fele igaz, de nincs köztük logikai kapcsolat

e.)    a mondat mindkét fele hamis

helyes válasz: c

Illatot nem tudok közvetíteni, de szerintem a látvány is magáért beszél. Ábra alább.

A projekt előtt kicsit utánanéztem a témának és a Fűszer és Lélek-en találtam egy receptet, azon módosítottam kicsit az arányok és hozzávalók tekintetében (nem mintha az nem lenne jó, vagy bármi, csak nekem így jobban dagasztható és formázható lett a tészta).

Előző este:
18 dkg kenyérliszt (BL80-as, a sima BL55-ös nem jó)
2 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
Ezeket egy tálban összekeverem, konyharuhával letakarom, és meleg, huzatmentes helyen hagyom állni legalább 14 órát.

Másnap:
20 dkg rétesliszt
25 dkg kenyérliszt (BL-80)
1,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
10 dkg reszelt trappista
1nagy fej hagyma felkockázva, kevés étolajon megpirítva
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor (legjobb, ha a langyos vízzel és az élesztővel keverjük össze a cukrot)
egy kevés tökmag (opcionális :))

Előbb a liszt, víz, élesztő hármast keverjük össze, aztán jöhet bele az előző nap elkészült kovász, utána a sajt és a hagyma. Az egészet jól dagasszuk meg.

Hagyjuk a tésztát letakarva duplájára kelni (lehetőség szerint ismét meleg és huzatmentes helyen). Ez kb. fél órát vesz igénybe. Majd ha megkelt lisztezzük jól be, formázzunk belőle kenyeret és tegyük liszttel beszórt tepsi hátuljára. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc kell neki, hogy aranybarna színt kapjon.

Ha ütögetésre szépen kong az alja, na akkor kész van.

Ha legközelebb kenyérsütésre adom a fejem, chiabatta-t készítek.🙂


2 responses to “A tökéletes kenyér titkairól

A hozzászólás ingyenes :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: